Knelpunten in Doetinchem

IMG_6549

In  november 2022 heeft de gemeenteraad de motie “Snelle aanpak eenvoudige knelpunten fietsveiligheid” aangenomen. Kort daarvoor had de  Fietsersbond afdeling Doetinchem de knelpuntennota “Door de ogen van de fietser” aangeboden aan de raad. In een gemeentelijke lade lag al een lange tijd het  dikke  rapport “Inventarisatie fietsbereikbaarheid ” van onderzoeksbureau Keypoint, dat ooit door de gemeente was ingehuurd.

In de motie riep de raad het college op de rapporten samen te voegen en werk te maken van aanpassingen  met “kleine (financiële) impact en met redelijk groot effect voor fietsers”. Ook werd het college gevraagd de raad te informeren over de grotere knelpunten waarvoor extra budget nodig zou zijn.

Het college heeft deze maand de raad geïnformeerd  in een raadsmededeling over de uitvoering van de motie. In de motie werd niets gezegd over het tempo waarin het antwoord moest komen. Dat het echter langer dan een jaar zou duren heeft ons verbaasd. In dat jaar hebben wij verschillende keren met ambtenaren over de nota’s en mogelijke oplossingen gesproken. De samenwerking was  prettig en nuttig.

Wij willen graag de raadsmededeling bespreken in een beeldvormende raadsvergadering om onze visie op het  resultaat in het openbaar naar voren te brengen. Inmiddels is 20% van de geschetste knelpuntenopgelost en wordt binnenkort nog eens 20% opgelost. Toch kan het  volgens ons wel iets beter en sneller. Wij zijn ook nieuwsgierig naar het standpunt van de  politieke partijen. Vinden zij dat het college voldoende doet?  De oplossing van 40% van de knelpunten betreffende fietsveiligheid wordt verschoven naar de lange termijn. Het geld hiervoor moet nog worden beschikbaar gesteld door de raad.  Een behandeling in het openbaar van deze belangrijke raadsmededeling lijkt ons nuttig.

Volgende maand (maart) zal het college het Mobiliteitsplan 2026 – 2036 naar de raad sturen. Wij zullen dat plan onder andere beoordelen in hoeverre het bijdraagt aan het oplossen van knelpunten voor fietsers en het fietsvriendelijker maken Doetinchem.

Pieter Koning

 

Bekijk hier het document (pdf)

Categorieën